czwartek

Banoffee


 





































Składniki:
2 banany
250g gotowej masy kajmakowej lub confiture de lait
400 ml śmietanki 36% dobrze schłodzonej
200 g mascarpone
50 g cukru pudru
150 g ciasteczek – digestive, według przepisu były to speculosy pół na pół z sablés bretons
100 g lekko posolonego masła
3 łyżki gorzkiego kakao
Przygotowanie:
1.       Roztapiamy masło w garnuszku.
2.      Rozkruszamy drobno ciasteczka. Polewamy je rozpuszczonym masłem i łączymy.
3.      Wykładamy nimi spód tortowej foremki z wyjmowanym dnem. Dociskamy równomiernie.
4.      Wstawiamy do lodówki.
5.      Kroimy banany na plasterki o grubości 0,5 cm mniej więcej. Układamy je jeden przy drugim na ciasteczkowym spodzie.
6.      Na banany wykładamy kajmak. Rozsmarowujemy równomiernie. Wstawiamy do lodówki.
7.      Mascarpone łączymy delikatnie z połową cukru.
8.      Ubijamy śmietankę na sztywno. Dosypujemy resztę cukru i ubijamy jeszcze chwilę.
9.      Delikatnie łączymy, dodając mascarpone do ubitej śmietanki.
10.   Śmietankową masę wykładamy na cieście i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
11.    Przed podaniem posypujemy kakao.