Składniki:
- szklanka gęstego jogurtu naturalnego
- kubeczek naturalnego serka (może być homogenizowany)
- 2 jędrne świeże ogórki
- 4-5 ząbków czosnku
- sok z limetki lub cytryny
- 5-6 łyżeczek oliwy extra vergin
- kilka listków świeżej mięty, bazylii, lub natki pietruszki(może być koperek)
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Ogórki obieramy i szatkujemy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i odkładamy na 5-10 minut.
Jogurt mieszamy z serkiem, oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z limetki lub cytryny, posiekanymi listkami mięty albo bazylii (lub pietruszką i koperkiem).
Dokładamy odciśnięte ogórki, doprawiamy do smaku i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na godzinę do schłodzenia.
Ogórki obieramy i szatkujemy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i odkładamy na 5-10 minut.
Jogurt mieszamy z serkiem, oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z limetki lub cytryny, posiekanymi listkami mięty albo bazylii (lub pietruszką i koperkiem).
Dokładamy odciśnięte ogórki, doprawiamy do smaku i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na godzinę do schłodzenia.
Znalezione na: alicja.przepisy.net
